Pages Menu
Categories Menu

Acidose

De verzuring van het milieu heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen in de media. De enorme invloed die verzuring heeft op ons lichaam, is iets wat vaak vergeten wordt. Acidose of verzuring van het lichaam kan optreden door milieuverschijnselen, maar ook door stress en ongezonde voeding. Het menselijk lichaam wordt dus zuurder en acidose heeft invloed op veel van onze biologische processen.

Wat is acidose?

Acidose betekent de verzuring van het lichaam. Ons lichaam heeft een zuur-base-huishouding, waarbij zuren stoffen zijn die waterstofionen afgeven en basen stoffen zijn die waterstofionen juist opnemen. Het begrip pH-waarde hangt hiermee samen: een pH-waarde van 7 noemt men neutraal, een waarde van 0 tot 7 is zuur en een waarde van 7 tot 14 is basisch. De meeste vloeistoffen in het lichaam behoren basisch te zijn, een pH-waarde hoger dan 7 dus. Door onze huidige levenswijze verschuift de zuurgraad van ons lichaam soms naar de zure kant. Als deze verzuring van het lichaam plaatsvindt, kunnen enzymen niet actief worden, terwijl deze nodig zijn voor onze stofwisseling. Ook kan er verslakking optreden. Wanneer de pH-waarde in ons bloed teveel daalt, bindt en transporteert het minder zuurstof. Vooral bij intensieve beweging is het belangrijk dat de zuurstofvoorziening van de cellen op peil blijft, anders treedt er de bekende verzuring van de spieren op. Acidose kan ontstaan door verschillende factoren. Verkeerde eetgewoonten en zware lichamelijke belasting kunnen oorzaken zijn, maar ook een verkeerde ademhaling, stress of chemische geneesmiddelen kunnen zorgen voor verzuring van het lichaam.

Wat voor klachten kan acidose veroorzaken?

Deze verstoring in onze biologische processen kunnen uiteenlopende klachten tot gevolg hebben. Deze klachten, veroorzaakt door acidose, kunnen onder andere artritis, nier-, huid- en darmaandoeningen, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en allergieën zijn. Vooral na zware inspanning gaat de pH-waarde van de spieren naar beneden, er vindt verzuring van het lichaam plaats. De doorlaatbaarheid van de celwanden verslechtert, zodat de voedingsstoffen de cel niet meer in kunnen. Gifstoffen worden niet meer normaal afgevoerd en worden opgeslagen. Acidose maakt het weefsel een voedingsbodem voor microbiële en virale infecties. Door de verslakking die plaatsvindt bij een te hoge zuurgraad, kunnen ook pijn- en vermoeidheidsklachten ontstaan.

Wat kunt u doen om acidose tegen te gaan?

Water Ionisator

Voor basis water

Gelukkig zijn er diverse methoden om te zorgen dat de zuur-base-verhouding in uw lichaam in balans blijft en acidose geen kans krijgt. De belangrijkste manier is door de voeding aan te passen. Uit onderzoek is gebleken dat 75% van ons voedsel moet bestaan uit basische kost en 25% uit zuurhoudende voeding. Dit betekent dat het eten van vooral vis, zuivel, pasta, brood en vlees moeten worden beperkt. De belangrijkste basenvormende voedingsstoffen zijn groenten, fruit en kruidenthee. Daarnaast kan verzuring van het lichaam worden voorkomen door voldoende mineraalarm water te drinken (twee tot drie liter per dag), genoeg te bewegen en stress te vermijden. Toxische stoffen vermijden afkomstig van verzorgingsproducten kan ook de zuurtegraad van het lichaam bijstellen. Onder medische begeleiding kunnen we het lichaam bevrijden van verzuring door ontgiften en draineren. Bepaalde kruidentheeën zorgen voor het oplossen van de neergeslagen zuren (slakken). Ook zullen de mineralen die verbruikt zijn door het neerslaan van deze zuren, weer aangevuld moeten worden.

Heeft u last van de hierboven beschreven klachten of wilt u meer informatie over acidose, dan bent u van harte welkom bij onze praktijk.