Pages Menu
Categories Menu

De noodzaak van water

U weet waarschijnlijk dat ons lichaam voor 75% uit water bestaat. Dit betekent dat water een bijzonder belangrijk bestanddeel is om een lichaam goed te laten functioneren.
Wanneer wij te weinig water drinken, ontstaat er een watertekort, waardoor we ons moe, prikkelbaar en lusteloos kunnen voelen. Maar meer ernstige aandoeningen kunnen ook veroorzaakt worden door een watertekort.

Waarom is water noodzakelijk voor het lichaam?

Elke dag verliezen we water door te urineren, te transpireren en door te ademen. Soms raken we per dag wel twee liter vocht kwijt. Dit moet aangevuld worden, om uitdroging van het lichaam te voorkomen. Ons lichaam heeft namelijk veel water nodig om onze stofwisseling optimaal te laten functioneren en om onze hersencellen actief te houden. Krijgt het lichaam niet de noodzakelijke hoeveelheid water binnen, dan drogen ook de dunne en dikke darm uit. Daardoor kan het lichaam niet meer de vier liter verteringssappen aanmaken in mond, maag en darmen, wat nodig is om het voedsel goed te verwerken. In dat geval kan men verstoppingsklachten (obstipatie) krijgen.
Door voldoende (mineraalarm) water te drinken, wordt de spijsvertering geprikkeld en ontstaan er minder onverteerbare slakken. Deze slakken zouden anders in ons vetweefsel worden opgeslagen en voor overgewicht zorgen. Genoeg drinken helpt dus om op gewicht te blijven.

 

Welke klachten kunnen door watertekort veroorzaakt worden?

Onvoldoende vochtinname kan voor overgewicht en alle bijbehorende klachten zorgen. Naast de onverteerbare slakken die in ons vetweefsel worden opgestapeld en ons dikker kunnen maken, kunnen afvalstoffen niet goed de cellen verlaten. Het lichaam wordt daardoor als het ware vergiftigd, wat maakt dat we ons minder energiek voelen. We bewegen minder en kunnen nog meer aankomen.
Andere klachten die door een watertekort kunnen ontstaan, zijn onder andere een hoge bloeddruk, migraine, reumaklachten, astma, allergieën of fibromyalgie. Ook ernstige ziekten kunnen soms worden toegeschreven aan uitdroging van het lichaam.
We merken dat we water nodig hebben als we dorst hebben, maar dorst zou eigenlijk nauwelijks voor moeten komen indien we gedurende de dag voldoende vocht innemen. Er zijn ook signalen dat het lichaam een tekort aan water heeft die men niet als zodanig op zou merken: bijvoorbeeld vermoeidheid, prikkelbaarheid, angst, neerslachtigheid, blozen of straatvrees.

Hoe kan een watertekort in het lichaam worden voorkomen?

Om te zorgen dat uw lichaam niet uitdroogt, is het uiteraard belangrijk om veel water te drinken. Het beste wat u kunt drinken, is mineraalarm water. In kraanwater zitten veel parasieten, bacteriën en resten van industriële vervuiling. Bronwater lijkt erg gezond, maar bevat veel anorganische (of ongebonden) mineralen. Ons lichaam kan 99% van deze mineralen niet opnemen, omdat ze te groot zijn voor onze cellen. In plaats daarvan halen ze juist het water uit deze cellen. Groente, fruit, noten en zaden bevatten de mineralen die ons lichaam wel kan opnemen.
Mineraalarm water is het meest gezuiverde water. Dit kan verkregen worden door een destilleerapparaat of een apparaat dat omgekeerde osmose toepast (alle anorganische mineralen worden hierdoor verwijderd). Minder zuiver, maar nog steeds beter dan kraan- of bronwater, is water gefilterd met een koolstoffilter. Hiervoor zijn diverse kannen te koop.
Verder zorgen koffie, thee, cola en alcohol juist voor ontwatering van de cellen en dus voor vettoename. Frisdranken en alcoholische dranken bevatten vanzelfsprekend water, maar de toegevoegde stoffen zorgen ervoor dat het lichaam meer water nodig heeft om deze af te breken, dan dat het opneemt uit deze dranken.

Wilt u meer weten over de noodzaak van water en hoe wij u hierin kunnen begeleiden, neem dan contact op met onze praktijk.