Pages Menu
Categories Menu

Homeopathie

Binnen de homeopathie wordt verondersteld dat de natuur een ongelimiteerde kracht heeft om zichzelf  te genezen. Patiënten zien niet alleen hun klachten verdwijnen, maar er wordt ook gezorgd dat het lichaam zich weer kan herstellen en zelf de slechte invloeden van buitenaf en binnen kan weerstaan. Dit wordt bewerkstelligd door verschillende behandelingen, voedingspatronen en aanwijzingen met betrekking tot de leefwijze. De juiste voeding is cruciaal in dit proces. Niet alleen kan bijvoorbeeld een homeopathisch dieet de kwaal doen verdwijnen, ook helpt het gifstoffen af te voeren om zo het lichaam zijn mogelijkheid tot zelfherstel terug te geven.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is de oudste vorm van geneeskunde. Reeds in de oudheid waren de Egyptenaren al van mening dat de kracht van het lichaam om zichzelf te herstellen gebruikt moest worden bij ziektebestrijding. Hippocrates was enkele honderden jaren voor Christus al bezig met lichaamsvochten en hun evenwicht om gezondheid te garanderen. Deze maatstaf gebruiken we niet meer, maar de stelling dat het lichaam in harmonie moet zijn met de natuur is nog steeds belangrijk in de homeopathie. De mens wordt in de homeopathie gezien als onderdeel van de natuur. Dat is iets wat niet voor iedereen meer vanzelfsprekend is. Wanneer we bijvoorbeeld ziek worden, willen we door middel van de reguliere geneeskunde meteen weer verder kunnen. De homeopathie wil juist het vermogen van het lichaam en de natuur zichzelf te reguleren aanspreken en versterken. Zo is de genezing grondiger en is men beter bestand tegen kwalen. Hoewel een homeopathisch arts ook de klinische kant van de geneeskunde beheerst, heeft hij een andere, op de natuur geïnspireerde visie op diagnostiek, ziekteverloop, ziektesymptomen en middelen voor herstel. Een holistische benadering staat centraal.

Wat is het belangrijkste streven van de homeopathie?

Zoals in elke vorm van geneeskunde gaat het in de homeopathie erom dat patiënten worden genezen van hun aandoeningen en in ieder geval zo min mogelijk last hebben van hun symptomen. De homeopathie wil in feite nog een stap verder zetten: het gaat om de gezondheid van de mens intact te houden en ziekten voor te zijn, door in balans te blijven met de natuur. Tegenwoordig valt dat zeker niet mee, De capaciteit van mens, plant en dier om het eigen organisme te reguleren wordt steeds bedreigd door bijvoorbeeld spanningen, milieuvervuiling en slaapgebrek. Op deze website is alle informatie aanwezig over de therapieën die wij in onze praktijk uitvoeren. Homeopathie gebruikt verschillende behandelmethoden om het lichaam van binnenuit te versterken en in balans te brengen en het zelfherstellend vermogen te (her) activeren. Dit kan onder andere door detoxen, colonhydrotherapie, voedingsvoorschriften, massage van het bindweefsel en reflexzones, MORA-therapie of door kruidengeneeskunde.

Wanneer kan homeopathie een oplossing zijn?

Een belangrijke verantwoordelijkheid die de homeopathie en homeopathische artsen hebben, is te zorgen dat de gezondheid van de mens sterk blijft en aandoeningen geen kans krijgen. Heeft u gezondheidsproblemen zonder dat u precies weet wat de klachten of oorzaken zijn, dan kan de homeopathie de aangewezen manier zijn om uw problemen bij de bron aan te pakken. Ook voor consultatie omtrent uw leefstijl, voedingswijze en u geestelijk fit voelen, kunt u terecht bij een homeopathische arts. Als u lijdt aan een gediagnostiseerde ziekte of duidelijke kwalen, dan kan de homeopathie uiteraard ook een oplossing zijn. Bij klachten van bijvoorbeeld vermoeidheid, migraine, darmproblemen, over- of ondergewicht, hypoglykemie, gewrichtsklachten, chronische (infectie) ziekten, doorbloedingsproblemen of geheugenstoornissen kunt u terecht bij een homeopathisch arts. Vaak een (groot) deel van de kosten worden vergoed door de verzekering bij behandeling door een arts, die aangesloten is bij de beroepsvereniging voor artsen die zowel de reguliere als de homeopathische geneeskunde beoefenen. Het is verstandig dit eerst na te gaan bij uw ziektekostenverzekering. Deze praktijk van dr. A.A.H. Lemmens is aangesloten bij de AVIG.