Pages Menu
Categories Menu

Hoge darmspoeling

De diepe en grondige reiniging van de dikke darm, de hoge darmspoeling, kan tal van lichamelijke klachten verhelpen. Depressies, concentratie-problemen en allergieën kunnen sterk verminderen door deze natuurlijke oplossing van darmproblemen, die al in de 2e eeuw na Chr. werd beschreven. Reeds vanaf 1935 is deze therapie ook in Nederland zeer populair en succesvol.

Colitis ulcerosa mag in de ontstekingsfase niet behandeld worden met hoge darmspoeling. Bij zwangerschap spoelen wij ook liever niet in de eerste drie en laatste drie maanden.

Hoe gaat de hoge darmspoeling in zijn werk?

De Colon Hydromat

De Colon Hydromat

De laatste jaren is de populariteit van hoge darmspoelingen toegenomen door de ontwikkeling van een toestel met een gesloten systeem: de Colon-Hydromat. Dit toestel zorgt ervoor dat de behandeling reukloos en hygiënisch verloopt. Bij de hoge darmspoeling ligt u op een onderzoeksbank en wordt er een canule in de endeldarm (anus) gebracht. Deze canule wordt met een dunne en een dikke plastic slang aangesloten op de Colon-Hydromat. Via de dunne slang loopt het water naar de darm, en dit komt met de dikke-darminhoud via de dikkere slang in het toestel terecht, waarna het via de riolering verdwijnt. Het afwisselend inlopen en uitdrukken van water zorgt ervoor dat de natuurlijke darmfunctie wordt geactiveerd, wat nog bevorderd kan worden door een darmmassage. Deze behandeling duurt 45 minuten, waarna patiënten een opgelucht gevoel kunnen ervaren.

Wanneer kan een hoge darmspoeling helpen?

Een patient tijdens een Hoge Darmspoeling

Tijdens een Hoge Darmspoeling

Er zijn vele aandoeningen die in verband gebracht kunnen worden met een slecht functionerende darm, zoals moeheid, migraine, chronische verstopping, huidklachten, de ziekte van Crohn, IBS (spastische darm), depressies, hoge bloeddruk en candida-infecties. In de darm hoort een evenwicht te bestaan tussen de bacteriën onderling en de mens. Een verstoring van dit evenwicht kan ontstaan door bijvoorbeeld junkfood, bepaalde medicijnen, slechte eetgewoonten, stress en gebrek aan beweging. Hierdoor neemt ook de weerstand af. Wanneer de darm sterk vervuild is, helpen laxeermiddelen niet tot nauwelijks. De oorzaak van het probleem wordt hiermee niet aangepakt. Met een hoge darmspoeling wordt de dikke darm tot in de diepere plooien gereinigd. In de eerste fase wordt de stagnerende ontlasting verwijderd. In de tweede fase worden brokken en korsten die zich in de loop der jaren hebben vastgezet, losgeweekt. Tijdens de derde fase komen ook slijm, gassen, parasieten en toxinen los, zodat daarna de opname van voedingsstoffen verbetert.

Wat is het verwachte resultaat van hoge darmspoelingen?

De behandel kamer voor de Darmspoeling.

De behandelkamer voor de darmspoeling

Zeker 70% van de patiënten hebben baat bij een hoge darmspoeling. Samen met verbeterde eetgewoonten is dit vaak voldoende om vele ziekten volledig te genezen. Omdat veel darmproblemen ontstaan door teveel eiwitrijke voeding, junkfood of slechte spijsvertering, is het van belang dat men naast de hoge darmspoeling ook overgaat op verstandige en vezelrijke voeding, voldoende vochtinname en genoeg lichaamsbeweging. Een hoge darmspoeling is geen wondermiddel, maar een schone darm bevordert zonder twijfel uw gezondheid, en kan de ziekte waaraan u lijdt aanzienlijk of zelfs geheel terugdringen.

Voorafgaand aan de behandeling volgt u een speciaal dieet.